Před chvílí jsem se vrátil ze setkání, na které jsem se zájmem šel, setkání s vedoucím přímé péče jednoho neziskového sociálního zařízení v Praze. Bavili jsme se o všem možném, a také o práci zaměstnanců přímé obslužné péče o mentálně postižené klienty.

Práce je to zajímavá. Tedy alespoň mne by to zřejmě bavilo, protože stále nostalgicky vzpomínám na chvíle, kdy jsem mohl sloužit druhým ve svém povolání. V daném sociálním zařízení se člověk věnuje svým zhruba osmi klientům, se kterými dle stupně postižení dělá různé věci. Od doprovázení do dílen, na vycházky, rekreaci, vzdělávání (u koho to je možné), přes osobní hygienu a někdy i přebalování...  Člověk se může radovat z maličkých pokroků, z upřímné radosti i z dětské otevřenosti. Možná, že si někdy službu vyzkouším jako dobrovolník a napíšu víc :-).

V rozhovoru došlo i na finanční ohodnocení zaměstnanců, kteří přes týden pracují přes den v kratším dvousměnném provozu, noční je dvanáctka a o víkendu jsou jen dvanáctky. Tak třeba já, kdybych teď nastoupil, tak bych dostal zhruba 16tisíc hrubého! A po třech měsících osobní ohodnocení dalších 500 Kč! Přijde mi to tristní a jako výsměch! Ptal jsem se, kdo tam vlastně dělá. Nebo jsem tak zhýčkaný, že bych za takové peníze tuto práci nedělal, protože mi přijde, že to není k uživení rodiny? Kdo dělá takové pečovatele? Studenti, kteří ještě studují VOŠ nebo VŠ. Lidé starší, již se zabezpečenou rodinou. Ženy, které mají bohaté manžely. Člověk, který na dva měsíce v roce jede do Anglie dělat pečovatele, a vydělá si na celý rok, že potom deset měsíců dělá v ČR za bakšiš. Lidé, kteří pracují na dohodu pár dnů v týdnu a mají své jiné hlavní zaměstnání, které je živí.

Takto mi to bylo řečeno, a pan vedoucí se svou kolegyní se smáli, když slyšeli moji výplatu dělníka v betonárce, a řekli mi, že to asi nebere ani jejich pan ředitel. Co k tomu říct???

Ano, je to služba. A Ježíš sám je vzorem, který si nepřišel nechat sloužit, ale přišel, aby sloužil a dal svůj život za všechny. Avšak přece je také psáno, že dělník má právo na spravedlivou mzdu...

Možná znáte někoho, kdo v sociálních službách v neziskovkách dělá. Myslím, že by kytku mohli (nebo měli) dostávat každý den. :-) Nebo pro ně můžeme udělat víc?